Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

To τέλειο φόρεμα (εγκυμοσύνης;) - explained!

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ την πρώτη φορά που διάβασα το tutorial για το φόρεμα-χαμαιλέων στο οποίο αναφέρθηκα στην προηγούμενη ανάρτηση, μπερδεύτηκα λίγο.

Πρόκειται για ένα φόρεμα που φτιάχνεται με μία μόνο ραφή, και μεταμορφώνεται, σχεδόν απεριόριστα, χάρη στους τόσους διαφορετικούς τρόπους που φορέται!

Μου ζητήθηκε να δείξω αναλυτικά το «πώς γίνεται» γι’ αυτό το καταπληκτικό φόρεμα και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.
Πάμε λοιπόν:

Χρειαζόμαστε:
- Ύφασμα. Ιδανικό είναι ένα ζέρσευ, ή βισκοζολύκρα. Πρέπει να είναι ελαστικό, λεπτό και να «πέφτει» ωραία. (Έχω δει φωτογραφίες όπου κάποιοι χρησιμοποίησαν ακόμα και μεταξωτό σαντούνγκ, που δεν είναι ελαστικό και δεν είναι και καθόλου «χυτό». Δεν μου πολυάρεσε, αλλά αυτά είναι γούστα). Το πόσο θα χρειαστούμε εξαρτάται από το ύψος μας κυρίως. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε πάνω από 4 μέτρα. Υπολογίστε ότι (λόγω του τρόπου που κόβουμε το ύφασμα) θα έχετε αρκετό περίσσευμα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς (εκτός αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε παραπάνω από μία ραφές, π.χ. για τη φούστα). Σημ.: Με αρκετούς από τους τρόπους δεσίματος, θα φαίνονται και οι δύο πλευρές του υφάσματος, γι’ αυτό καλό είναι το ύφασμα να μην έχει καλή και ανάποδη.
- Καρφίτσες (αρκετές αν θέλετε να διευκολυνθείτε στο ράψιμο).
- Κλωστή στο χρώμα του υφάσματος.
- Ραπτομηχανή (πρέπει να ράβει ελαστικά, ή να ράβει ζιγκ-ζαγκ). (Ξανά, στα σχόλια του tutorial, υπάρχουν κάποιοι που το έραψαν στο χέρι, μιας και πρόκειται μόνο για μια ραφή).
Κομπιουτεράκι (εκτός αν είστε πολύ καλοί στα μαθηματικά).
- Μεζούρα (για να μετρηθείτε)
- Κιμωλία, μολύβι, σαπούνι για ύφασμα, ο,τιδήποτε για να σημαδέψετε το ύφασμά σας.
- Σπάγγο ή κορδέλα (περίπου 70 εκ.) για να φτιάξετε «διαβήτη».

Θα κόψουμε:
- Μια στρογγυλή φούστα (έναν κύκλο με μια τρύπα στη μέση!)
- Δύο μακριές ράντες
- Ένα μικρό «ζωνάκι»

Μετράμε:
- Την περίμετρο της μέσης. Μετρήστε στο λεπτό σημείο της μέσης σας. Αν είστε έγκυος, μετρήστε πάνω απ’ την κοιλιά, κάτω απ’ το στήθος, εκεί που θέλετε να στέκεται το φόρεμα. Έστω ΠΜ η μέτρηση αυτή. Διαιρούμε με το 3,14 και στη συνέχεια διαιρούμε με το 2. Έστω Α το αποτέλεσμα αυτό (Α=ΠΜ/3,14/2).
- Το επιθυμητό μήκος του φορέματος. Προσοχή: Εδώ υπάρχει περιορισμός. Αν θέλετε πράγματι να φτιάξετε μια στρογγυλή φούστα (χωρίς καμία ραφή), τότε το μήκος της δεν μπορεί να ξεπερνά το μισό πλάτος του υφάσματος. Δεν θα βρείτε εύκολα ύφασμα για maxi φόρεμα, αλλά για ο,τιδήποτε άλλο, δεν νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα. Εγώ πάντως (έχω ύψος 1,75) δεν μετράω το μήκος, το κόβω πάντα όσο μεγαλύτερο μπορώ ανάλογα με το ύφασμα που έχω αγοράσει.
- Το φάρδος της κάθε ράντας: Μετρήστε από το κέντρο του θώρακα ως κάτω απ’ τη μασχάλη σας .
- Το μήκος της κάθε ράντας: Πολλαπλασιάστε το ύψος σας επί 1,5.


Έτοιμοι για δράση;

Ξεκινάμε:
Κόβουμε τη φούστα:

Διπλώνουμε το ύφασμα στη μέση (κατά μήκος) και στη συνέχεια διπλώνουμε κάθετα (όπως θα διπλώναμε ένα κομμάτι χαρτί στα 4) ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο.
Πριν φοβηθείτε ότι σας έχασα, δείτε το σε βίντεο:
Τώρα θα φτιάξουμε το «διαβήτη» μας. Ως κέντρο θα θεωρήσουμε τη γωνία όπου το ύφασμα διπλώνει (όπως την είδαμε στο βίντεο). Οδηγίες για να φτιάξετε το τέλειο φόρεμα εγκυμοσύνηςΚαρφιτσώνουμε την άκρη μιας κορδέλας στη γωνία αυτή και στην άλλη άκρη δένουμε το μολύβι (ή κιμωλία, ή ό,τι έχουμε για να γράψουμε στο ύφασμα). Το μήκος της κορδέλας πρέπει να είναι όσο μακρύ θέλουμε να είναι το φόρεμα. Κρατώντας σταθερό το «κέντρο», σημαδεύουμε ένα τεταρτημόριο του κύκλου πάνω στο ύφασμα.
Πώς να φτιάξετε την κυκλική φούσταΚόβουμε πάνω σ’ αυτή τη γραμμή (στην ουσία κόβουμε 4 στρώματα υφάσματος).
Πώς να κόψετε το ύφασμαΣτη συνέχεια κάνουμε το ίδιο για να σημαδέψουμε την περίμετρο της μέσης. Αυτή τη φορά το μήκος της κορδέλας θα είναι το αποτέλεσμα Α που βρήκαμε νωρίτερα. Σημαδεύουμε το μικρό τεταρτημόριο του κύκλου και κόβουμε όπως και πριν. Η φούστα μας είναι έτοιμη. Θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι για έναν κύκλο με μια τρύπα στη μέση! Τέλειο φόρεμα για όλες τις στιγμές!
Στη συνέχεια κόβουμε τις ράντες (βρήκαμε μήκος και φάρδος στο προηγούμενο βήμα).Οι ράντες που κάνουν αυτό το φόρεμα να μεταμορφώνεται!Τέλος, κόβουμε μια μικρή λωρίδα υφάσματος με μήκος όσο η περίμετρος της μέσης και πλάτος περίπου 5 εκατοστά. Αυτό θα είναι το «ζωνάκι» μας. (Δεν εξυπηρετεί κανένα λειτουργικό σκοπό, απλά κάνει το πίσω μέρος να φαίνεται πιο «τελειωμένο») στη μέση.Πώς φαίνεται το ζωνάκι στο πίσω μέρος του φορέματος
Πάμε για τη συναρμολόγηση:
Γυρνάμε τη φούστα απ’ την ανάποδη. Θα δουλέψουμε με το εσωτερικό της φούστας, στην άκρη του μικρού κύκλου (στη μέση δηλαδή). Χωρίζουμε τον κύκλο στα τέσσερα (σημαδεύουμε δηλαδή τη μέση της μπροστινής πλευράς, που θα είναι στο κέντρο του στήθους, τη μέση της πίσω πλευράς, που θα είναι στο κέντρο της πλάτης και τα δύο πλαϊνά, τα σημεία κάτω απ’ τις μασχάλες).

Τοποθετούμε (καρφιτσώνουμε) τις δύο ράντες, μέσα απ’ τον «κύκλο» στη μέση της μπροστινής πλευράς. Εκτός αν θέλετε ένα ιδιαίτερα τολμηρό ντεκολτέ, καλό είναι οι δύο ράντες να επικαλύπτονται κατά μερικά εκατοστά. Τοποθετούμε επίσης το ζωνάκι περιμετρικά, πάνω απ’ τις ράντες, διπλωμένο στη μέση κατά μήκος (η καλή πλευρά έξω).
Πριν φοβηθείτε (πάλι) ότι σας έχασα, δείτε το σε βίντεο:Και κάποιες φωτογραφίες από τη φάση «συναρμολόγησης» (μην μπερδευτείτε από το χρώμα, εκτός από το κόκκινο έφτιαξα και ένα το γκρι-καφέ!):
Συναρμολόγηση του φορέματοςΣημείωση: για λόγους «παρουσίασης», το ζωνάκι στο βίντεο φαίνεται να μπαίνει με την ένωση πίσω. Στην πραγματικότητα η ένωση πρέπει να είναι στο μπροστινό κέντρο (ανάμεσα στις δύο ράντες).
Το ζωνάκι ενώνεται στο κέντρο μαζί με τις ράντεςΣτη συνέχεια πάμε στη ραπτομηχανή και κάνουμε τη μία και μοναδική ραφή του φορέματος, γύρω από τη μέση (ράβουμε από την εσωτερική πλευρά). Αφαιρέστε τις καρφίτσες και είναι έτοιμο!
Μία και μοναδική ραφή γι' αυτό το καταπληκτικό φόρεμα!


Δοκιμάστε διάφορους τρόπους να το δέσετε, έχει πολλή πλάκα!


(Μην παρεξηγείτε τα «μεγέθη», είμαι άλλωστε στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης μου!)

Λοιπόν; Αν το φτιάξατε και σας άρεσε το αποτέλεσμα, μοιραστείτε μαζί μας τις φωτογραφίες σας!

Προσθήκη 17/09/10:
Η jo το έφτιαξε και έστειλε την παρακάτω φωτογραφία! (Δεν είναι τέλειο πάνω της;) Φτου σου κούκλα μου!

Τέλειο φόρεμα που φτιάχνεται σε μισή ώρα!

8 σχόλια:

 1. τελεια Στελλα σ'ευχαριστουμε πολυ πολυ οπως παντα κατατοπιστικοτατη.....ευχαριστουμε και για τον χρονο σου που αφιερωσες για να το κανεις ολο αυτο!!!σου ευχομαι με το καλο να ερθει το μωρακι σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το όνομά μου είναι Λίτσα. Είχα δει αυτό το φόρεμα και το ήθελα σαν τρελή. Χάρη σε εσένα το έφτιαξα μόνη μου και μόνο με 12€ και λίγη κλωστή!!!! Σ'ευχαριστώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ ευχαριστώ πολύ!
  Λίτσα μου δίνει μεγάλη χαρά που έκανες τον κόπο να μου γράψεις ότι το έφτιαξες! Καλοφόρετο και καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΣΤΕΛΛΑ δεν εχω καταλαβει λιγο με την μεση πως το βρισκουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεια σου jo! Τη μέση σε ποιο σημείο; Εννοείς πως μετράς τη μέση σου για την περίμετρο ή πως βρίσκεις τη μέση απ' το ζωνάκι; (στείλε και mail αν θες να το συζητήσουμε!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το εφτιαξα και εγω εμενα μου στοιχησε 19Ε το υφασμα και επειδη δεν εχω μηχανη μου πηρε και 4 η μοδιστρα για το γαζι και μου περασε και λαστιχο στην μεση γιατι βγηκε φερδια θα μπει και φωτο σευχαριστουμε Στελλα .....περιμενουμε και αλλες ωραιες ιδεες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ ωραίο! Χάθηκα μόνο εκεί που βρίσκουμε το μήκος και πλάτος για τις ράντες. Ευχαριστούμε που κάνεις τον κόπο και ανεβαζεις οδηγίες που μας λύνουν τα χέρια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εγώ δε θα ξεκινήσω να το ράβω μόνη μου...Θα βάλω εσένα να το κάνεις, γιατί φέτος θα φορεθεί πολύ και σε πολλά χρώματα! Ξεκίνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή