Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πώς κρατάς ένα τετράχρονο απασχολημένο (φτιάχνουμε πομ πομ)

Ο μικρός μου ήταν άρρωστος την προηγούμενη εβδομάδα και δεν πήγαινε στον παιδικό σταθμό. Βαριόταν αφάνταστα στο σπίτι, ήταν όμως ανάγκη για μένα να κάνω λίγη δουλειά. Ψάχνοντας κάτι για να τον απασχολήσω (χωρίς να είναι αναγκαία η συμμετοχή μου), θυμήθηκα τα πομ πομ (φουντίστες) που έφτιαχνα κι εγώ όταν ήμουν μικρή!

Είμαι σίγουρη ότι με μια αναζήτηση θα βρείτε άπειρα πολύ καλά tutorials για το πώς να φτιάξετε πομ-πομ, το παρακάτω όμως είναι εξ' ολοκλήρου φτιαγμένο από το Βασίλη μου, ετών 4,5, που σας το παρουσιάζει με αμφίεση νεγκλιζέ (πυτζάμες):

1. Χρειαζόμαστε δύο δακτύλιους από χαρτόνι. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το εξώφυλλο από κάποιο διαφημιστικό φυλλάδιο. Ήταν ό,τι έπρεπε! Ένα ποτήρι μας έδωσε το εξωτερικό περίγραμμα του κύκλου και ένα πούλι από τάβλι το εσωτερικό.(Απαραίτητη λεπτομέρεια που δυστυχώς δεν κατάφερα να απαθανατίσω: όση ώρα σχεδιάζουμε, κόβουμε, κλπ. βγάζουμε τη γλωσσίτσα έξω!)

2. Χρειαζόμαστε μαλλί. Για να μας διευκολύνει στο πέρασμα απ' την τρύπα, τυλίγουμε μερικά μέτρα απ' το νήμα σε ένα κομμένο καλαμάκι (μικρές εγκοπές στις άκρες μας βοηθάνε να το τυλίξουμε εύκολα).3. Τοποθετούμε τους δύο δακτύλιους μαζί, τον ένα πάνω στον άλλον. Δένουμε την άκρη του νήματος σε ένα σημείο και τυλίγουμε την κλωστή περιμετρικά περνώντας την απ' το κέντρο των δακτυλίων. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί ώστε να καλυφθεί όλος ο χαρτονένιος δίσκος (ή ώσπου να βαρεθεί το τετράχρονο πιτσιρίκι). Εννοείται πως η γλωσσίτσα μπανοβγαίνει ασταμάτητα σε ένδειξη συγκέντρωσης!5. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί (ανάλογα με την υπομονή του τετράχρονου, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλο μαλλί, κάνοντας το πομ πομ πιο φουντωτό), οι δακτύλιοι έχουν καλυφθεί πλήρως και είμαστε έτοιμοι για κόψιμο!
6. Φωνάζουμε τη μαμά να κάνει αυτό το βήμα: βάζει την άκρη του ψαλιδιού μέσα απ' τα νήματα, ανάμεσα στους δύο δακτυλίους και κόβει γύρω γύρω τα νήματα!7. Περνάμε ένα μακρύ κομμάτι νήμα ανάμεσα στους δακτυλίους τυλίγοντας όλα τα νήματα και δένουμε σφιχτά!8. Αφαιρούμε τα χαρτονάκια και το πομ πομ μας είναι έτοιμο!
Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος ήταν να απασχολήσουμε το βαριεστημένο ασθενή και επετεύχθη ικανοποιητικά! Γενικά πάντως θα πρέπει να βρείτε τι θα κάνετε με το πομ πομ που φτιάξατε! (Εμείς κρεμάσαμε τα δύο που φτιάξαμε γύρω απ' το λαιμό ενός αρκούδου).

Καλή επιτυχία και περαστικά!