Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

To τέλειο φόρεμα (εγκυμοσύνης;) - explained!

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ την πρώτη φορά που διάβασα το tutorial για το φόρεμα-χαμαιλέων στο οποίο αναφέρθηκα στην προηγούμενη ανάρτηση, μπερδεύτηκα λίγο.

Πρόκειται για ένα φόρεμα που φτιάχνεται με μία μόνο ραφή, και μεταμορφώνεται, σχεδόν απεριόριστα, χάρη στους τόσους διαφορετικούς τρόπους που φορέται!

Μου ζητήθηκε να δείξω αναλυτικά το «πώς γίνεται» γι’ αυτό το καταπληκτικό φόρεμα και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.
Πάμε λοιπόν:

Χρειαζόμαστε:
- Ύφασμα. Ιδανικό είναι ένα ζέρσευ, ή βισκοζολύκρα. Πρέπει να είναι ελαστικό, λεπτό και να «πέφτει» ωραία. (Έχω δει φωτογραφίες όπου κάποιοι χρησιμοποίησαν ακόμα και μεταξωτό σαντούνγκ, που δεν είναι ελαστικό και δεν είναι και καθόλου «χυτό». Δεν μου πολυάρεσε, αλλά αυτά είναι γούστα). Το πόσο θα χρειαστούμε εξαρτάται από το ύψος μας κυρίως. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε πάνω από 4 μέτρα. Υπολογίστε ότι (λόγω του τρόπου που κόβουμε το ύφασμα) θα έχετε αρκετό περίσσευμα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς (εκτός αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε παραπάνω από μία ραφές, π.χ. για τη φούστα). Σημ.: Με αρκετούς από τους τρόπους δεσίματος, θα φαίνονται και οι δύο πλευρές του υφάσματος, γι’ αυτό καλό είναι το ύφασμα να μην έχει καλή και ανάποδη.
- Καρφίτσες (αρκετές αν θέλετε να διευκολυνθείτε στο ράψιμο).
- Κλωστή στο χρώμα του υφάσματος.
- Ραπτομηχανή (πρέπει να ράβει ελαστικά, ή να ράβει ζιγκ-ζαγκ). (Ξανά, στα σχόλια του tutorial, υπάρχουν κάποιοι που το έραψαν στο χέρι, μιας και πρόκειται μόνο για μια ραφή).
Κομπιουτεράκι (εκτός αν είστε πολύ καλοί στα μαθηματικά).
- Μεζούρα (για να μετρηθείτε)
- Κιμωλία, μολύβι, σαπούνι για ύφασμα, ο,τιδήποτε για να σημαδέψετε το ύφασμά σας.
- Σπάγγο ή κορδέλα (περίπου 70 εκ.) για να φτιάξετε «διαβήτη».

Θα κόψουμε:
- Μια στρογγυλή φούστα (έναν κύκλο με μια τρύπα στη μέση!)
- Δύο μακριές ράντες
- Ένα μικρό «ζωνάκι»

Μετράμε:
- Την περίμετρο της μέσης. Μετρήστε στο λεπτό σημείο της μέσης σας. Αν είστε έγκυος, μετρήστε πάνω απ’ την κοιλιά, κάτω απ’ το στήθος, εκεί που θέλετε να στέκεται το φόρεμα. Έστω ΠΜ η μέτρηση αυτή. Διαιρούμε με το 3,14 και στη συνέχεια διαιρούμε με το 2. Έστω Α το αποτέλεσμα αυτό (Α=ΠΜ/3,14/2).
- Το επιθυμητό μήκος του φορέματος. Προσοχή: Εδώ υπάρχει περιορισμός. Αν θέλετε πράγματι να φτιάξετε μια στρογγυλή φούστα (χωρίς καμία ραφή), τότε το μήκος της δεν μπορεί να ξεπερνά το μισό πλάτος του υφάσματος. Δεν θα βρείτε εύκολα ύφασμα για maxi φόρεμα, αλλά για ο,τιδήποτε άλλο, δεν νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα. Εγώ πάντως (έχω ύψος 1,75) δεν μετράω το μήκος, το κόβω πάντα όσο μεγαλύτερο μπορώ ανάλογα με το ύφασμα που έχω αγοράσει.
- Το φάρδος της κάθε ράντας: Μετρήστε από το κέντρο του θώρακα ως κάτω απ’ τη μασχάλη σας .
- Το μήκος της κάθε ράντας: Πολλαπλασιάστε το ύψος σας επί 1,5.


Έτοιμοι για δράση;

Ξεκινάμε:
Κόβουμε τη φούστα:

Διπλώνουμε το ύφασμα στη μέση (κατά μήκος) και στη συνέχεια διπλώνουμε κάθετα (όπως θα διπλώναμε ένα κομμάτι χαρτί στα 4) ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο.
Πριν φοβηθείτε ότι σας έχασα, δείτε το σε βίντεο:




Τώρα θα φτιάξουμε το «διαβήτη» μας. Ως κέντρο θα θεωρήσουμε τη γωνία όπου το ύφασμα διπλώνει (όπως την είδαμε στο βίντεο). Οδηγίες για να φτιάξετε το τέλειο φόρεμα εγκυμοσύνηςΚαρφιτσώνουμε την άκρη μιας κορδέλας στη γωνία αυτή και στην άλλη άκρη δένουμε το μολύβι (ή κιμωλία, ή ό,τι έχουμε για να γράψουμε στο ύφασμα). Το μήκος της κορδέλας πρέπει να είναι όσο μακρύ θέλουμε να είναι το φόρεμα. Κρατώντας σταθερό το «κέντρο», σημαδεύουμε ένα τεταρτημόριο του κύκλου πάνω στο ύφασμα.
Πώς να φτιάξετε την κυκλική φούσταΚόβουμε πάνω σ’ αυτή τη γραμμή (στην ουσία κόβουμε 4 στρώματα υφάσματος).
Πώς να κόψετε το ύφασμαΣτη συνέχεια κάνουμε το ίδιο για να σημαδέψουμε την περίμετρο της μέσης. Αυτή τη φορά το μήκος της κορδέλας θα είναι το αποτέλεσμα Α που βρήκαμε νωρίτερα. Σημαδεύουμε το μικρό τεταρτημόριο του κύκλου και κόβουμε όπως και πριν. Η φούστα μας είναι έτοιμη. Θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι για έναν κύκλο με μια τρύπα στη μέση! Τέλειο φόρεμα για όλες τις στιγμές!




Στη συνέχεια κόβουμε τις ράντες (βρήκαμε μήκος και φάρδος στο προηγούμενο βήμα).Οι ράντες που κάνουν αυτό το φόρεμα να μεταμορφώνεται!Τέλος, κόβουμε μια μικρή λωρίδα υφάσματος με μήκος όσο η περίμετρος της μέσης και πλάτος περίπου 5 εκατοστά. Αυτό θα είναι το «ζωνάκι» μας. (Δεν εξυπηρετεί κανένα λειτουργικό σκοπό, απλά κάνει το πίσω μέρος να φαίνεται πιο «τελειωμένο») στη μέση.Πώς φαίνεται το ζωνάκι στο πίσω μέρος του φορέματος
Πάμε για τη συναρμολόγηση:
Γυρνάμε τη φούστα απ’ την ανάποδη. Θα δουλέψουμε με το εσωτερικό της φούστας, στην άκρη του μικρού κύκλου (στη μέση δηλαδή). Χωρίζουμε τον κύκλο στα τέσσερα (σημαδεύουμε δηλαδή τη μέση της μπροστινής πλευράς, που θα είναι στο κέντρο του στήθους, τη μέση της πίσω πλευράς, που θα είναι στο κέντρο της πλάτης και τα δύο πλαϊνά, τα σημεία κάτω απ’ τις μασχάλες).

Τοποθετούμε (καρφιτσώνουμε) τις δύο ράντες, μέσα απ’ τον «κύκλο» στη μέση της μπροστινής πλευράς. Εκτός αν θέλετε ένα ιδιαίτερα τολμηρό ντεκολτέ, καλό είναι οι δύο ράντες να επικαλύπτονται κατά μερικά εκατοστά. Τοποθετούμε επίσης το ζωνάκι περιμετρικά, πάνω απ’ τις ράντες, διπλωμένο στη μέση κατά μήκος (η καλή πλευρά έξω).
Πριν φοβηθείτε (πάλι) ότι σας έχασα, δείτε το σε βίντεο:



Και κάποιες φωτογραφίες από τη φάση «συναρμολόγησης» (μην μπερδευτείτε από το χρώμα, εκτός από το κόκκινο έφτιαξα και ένα το γκρι-καφέ!):
Συναρμολόγηση του φορέματοςΣημείωση: για λόγους «παρουσίασης», το ζωνάκι στο βίντεο φαίνεται να μπαίνει με την ένωση πίσω. Στην πραγματικότητα η ένωση πρέπει να είναι στο μπροστινό κέντρο (ανάμεσα στις δύο ράντες).
Το ζωνάκι ενώνεται στο κέντρο μαζί με τις ράντεςΣτη συνέχεια πάμε στη ραπτομηχανή και κάνουμε τη μία και μοναδική ραφή του φορέματος, γύρω από τη μέση (ράβουμε από την εσωτερική πλευρά). Αφαιρέστε τις καρφίτσες και είναι έτοιμο!
Μία και μοναδική ραφή γι' αυτό το καταπληκτικό φόρεμα!


Δοκιμάστε διάφορους τρόπους να το δέσετε, έχει πολλή πλάκα!


(Μην παρεξηγείτε τα «μεγέθη», είμαι άλλωστε στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης μου!)

Λοιπόν; Αν το φτιάξατε και σας άρεσε το αποτέλεσμα, μοιραστείτε μαζί μας τις φωτογραφίες σας!

Προσθήκη 17/09/10:
Η jo το έφτιαξε και έστειλε την παρακάτω φωτογραφία! (Δεν είναι τέλειο πάνω της;) Φτου σου κούκλα μου!

Τέλειο φόρεμα που φτιάχνεται σε μισή ώρα!

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Το τέλειο φόρεμα ένα-σε-όλα (ή το τέλειο ρούχο εγκυμοσύνης)!

Ακόμα κι αν δεν έχεις ξαναράψει ποτέ τίποτα, ακόμα κι αν δεν έχεις δει ποτέ πατρόν στη ζωή σου, αξίζει τον κόπο να ρίξεις μια ματιά στην παρακάτω ιδέα (γιατί θέλει μόνο μία ραφή)!
Πρόκειται για ένα φόρεμα που φοριέται με τόσους διαφορετικούς τρόπους που δεν θα το πιστεύεις!
Θα μπορούσε να είναι ένα φόρεμα για όλες τις περιστάσεις (επίσημες ή καθημερινές), αλλά το θεωρώ και το τέλειο φόρεμα εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κολακευτικό για κοιλίτσες που μεγαλώνουν!

Δείτε το παράδειγμα που έφτιαξα εγώ (οι φωτογραφίες είναι παλιές, μην παρεξηγείτε το "μοντέλο"!), σε ενδεικτικούς τρόπους να το φορέσει κανείς:
Στράπλες φόρεμα, φτιάχνεται με μία μόνο ραφή! Πώς να φτιάξεις ένα φόρεμα για όλες τις στιγμές! Με τον ένα ώμο έξω, εύκολο φόρεμα!Με μανίκια ή χωρίς, η επιλογή είναι δική σου! Ένα ρούχο, απ' το πρωί ως το βράδυ! Έξυπνη λύση για να αλλάζεις το στυλ σου! Εντυπωσιακό αλλά και πολύ ευκολοφόρετο, αυτό το φόρεμα! Τέλειο ρούχο εγκυμοσύνης! Με τους ώμος καλυμμένους ή ακάλυπτους, αυτό το φόρεμα είναι για όλες τις ώρες! Όμορφο στήσιμο στο λαιμό, ένα φόρεμα που μπορείς να φτιάξεις σε μισή ώρα! Όμορφη εμφάνιση με τον οικονομικότερο τρόπο! Οι παραλλαγές σ' αυτό το φόρεμα είναι θέμα της φαντασίας σου! Φτιάξ'το μόνος σου: φόρεμα με μία ραφή!

Το όλο "έργο" μου κόστισε 15 ευρώ (4 μ. ύφασμα ζέρσεϋ - συνθετικό, 4 ευρώ το μέτρο). Μου πήρε περίπου 30 λεπτά να το φτιάξω (2 λεπτά στη ραπτομηχανή, το υπόλοιπο ήταν το μέτρημα/κόψιμο).

Το βρήκα πάρα πολύ καλή ιδέα και πραγματικά (μα πραγματικά όμως) πολύ εύκολο! Δεν ξέρω αν σας αρέσει, εγώ πάντως το βρίσκω πολύ ευέλικτο και φανταστικό το ότι μπορείς να αλλάζεις "λουκ" και το κάνεις όπως σου ταιριάζει. (Και σκέφτομαι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και μακρύ - για πιο επίσημο).

Οδηγίες για να το φτιάξετε ("πώς γίνεται") θα βρείτε εδώ:
http://rowena.typepad.com/rostitchery/infinity-dress.html
(δεν έχω καμμία σχέση με την καλή κυρία που είχε την ευγενή καλοσύνη να δημοσιεύσει τις οδηγίες αλλά τη λάτρεψα γι' αυτό!).

Η ιδέα, απ' ό,τι είδα με λίψο ψάξιμο, κυκλοφορεί ευρέως σε διάφορες παραλλαγές.
Προσωπικά το θεωρώ ιδανικό για εγκύους πάντως!

Δείτε ακόμα:
Ένα παρόμοιο φόρεμα και τους τρόπους να το φορέσει κανείς.
Το ίδιο, σε υπέροχο σατέν ζέρσεϋ αλλά για τα $270 που κοστίζει, καλό είναι και το δικό μου, ε;
Οδηγίες με βίντεο με διάφορους τρόπους που φοριέται
Το ίδιο φόρεμα, στην εκδοχή του για μεγάλα μεγέθη από τη Monif C!
Τέλος, δείτε και αυτό το παρόμοιο φόρεμα, λίγο πιο "ροκ" και λίγο πιο πολύπλοκο, πάντως μου άρεσε πολύ, ειδικά το δέσιμο με το "τριαντάφυλλο" στο τέλος)!

Δεν είναι καταπληκτικό;
(Σημ.: Το ανακάλυψα πολύ πολύ καιρό πριν, το φόρεσα με πολλούς τρόπους, από διάφορα υφάσματα, ήταν άλλωστε πολύ οικονομική λύση!)

UPDATE: Οδηγίες στα ελληνικά για το πώς να φτιάξετε το φόρεμα, θα βρείτε και εδώ: http://pwsginetai.blogspot.com/2010/06/to-explained.html

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Πώς ανοίγει ένα καινούριο βάζο!

Την παρακάτω "συμβουλή" μου την έμαθε ο φίλος μου ο trypokarydos. Τυχαίνει και την εφαρμόζω συχνά, γι' αυτό έβγαλα φωτογραφίες από το "πώς γίνεται"!

Πώς να ανοίξετε ένα καινούριο βάζο με βιδωτό καπάκι:
Συχνά τα καπάκια από τα καινούρια βάζα (μαγιονέζα, μαρμελάδα, τουρσί, κλπ.) είναι πολύ σφιχτά και ανοίγουν δύσκολα. Το κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ανοιχτήρι (από αυτά με τη "δαγκάνα") σαν να θέλατε να ανοίξετε το καπάκι με το ανοιχτήρι, όπως θα ανοίγατε μια μπίρα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανασηκωθούν ελαφρά οι άκρες απ' το καπάκι (ενώ το κέντρο θα πιεστεί προς τα μέσα), το βάζο θα πάρει αέρα και μετά θα μπορείτε να το ξεβιδώσετε πανεύκολα!
Πώς να ξεβιδώσετε ένα καινούριο βάζο!
Πώς να ανοίξετε ένα καινούριο βάζο!

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ποδιές και καπέλα για μικρούς "μάγειρες"!

Ο γιος μου (4 χρονών) έπρεπε να ντυθεί "ζαχαροπλάστης" για τη σχολική γιορτή. Μας ζήτησαν απ' το σχολείο να φοράει λευκά ρούχα και μια "χρωματιστή ποδιά". Όλες οι δικιές μου ποδιές του έπεφταν πολύ μεγάλες (και ήταν πολύ "κοριτσίστικες") και έτσι αποφάσισα να του φτιάξω μία!

Πώς να φτιάξετε ποδιά και καπέλο μάγειρα για παιδιά!Βρήκα διάφορα tutorials και οδηγίες για το πώς να φτιάξω ποδιά στο internet, αλλά ήθελα έτσι κι αλλιώς τα δικά μου μέτρα (να του κάνει ακριβώς) και ήθελα το λουράκι για το λαιμό να ανοίγει με velcro και να προσαρμόζεται. Έτσι το έκανα λίγο "αυτοσχεδιάζοντας". Η ποδιά είναι διπλής όψης, στη μια πλευρά έχει τσέπη και στην άλλη θηλιά όπου στερεώνονται οι κουτάλες!

Ο μικρός μου ζαχαροπλάστης ήθελε το σύνολο ολοκληρωμένο και μου ζήτησε και καπέλο! Βρήκα τις καλύτερες οδηγίες (για ποδιά και καπέλο μάγειρα) στο Ucreate. Το καπέλο "κουμπώνει" έξυπνα με velcro και έτσι προσαρμόζεται σε μέγεθος! Το βρήκα καταπληκτικό!
Η μόνη διαφορά είναι ότι ο γιος μου επιμένει πως όλοι οι μάγειρες και όλοι οι ζαχαροπλάστες έχουν άσπρο καπέλο και αρνήθηκε πεισματικά να δεχτεί κάτι εντελώς ασορτί με την ποδιά του! (Έχει και στυλιστική άποψη!)

Εννοείται ότι ήθελε και οι κόρη μου! Τράβηξα μερικές φωτογραφίες από το "πώς γίνεται"!


Η μικρή μου μαγείρισσα και ο γλυκός μου ζαχαροπλάστης σε δράση με τις ποδιές και τα καπέλα τους!


Τι θα φάμε σήμερα;

Τα παιδιά ντυμένα μάγειρες και ζαχαροπλάστες με στολές που φτιάξαμε για τη γιορτή του σχολείου!